Demirspor efsaneleri; Fernard Coulibaly

Adana Demirspor’un ilk zenci ve uzun bir aradan sonra transfer edilen yabancı futbolcusu. Aslında ne bir efsanedir, ne de Demirspor’da çok fazla futbolculuğu olan çok emek harcamış biridir. Üstelik Demirspor’u küme düşürmüştür. Ancak ilginç kişiliği, değişik bir Türkiye macerası olması ve popülerliği yüzünden bu satırlarda yer vermek istedim, sizden müsaade istiyorum.

1971 doğumlu Mali'li golcü futbolcu, Fransa'da Stade Lavallois, St. Etienne ve Suudi Arabistan'da Al-Wahda takımlarında oynadıktan sonra Adana Demirspor'a transfer olarak Türkiye'ye geldi ve kariyerini Türkiye'de tamamladı. Adana Demirspor'da 1 yıl oynadıktan sonra Gaziantepspor, Ankaragücü, Vanspor, Denizlispor, Siirtspor ve Diyarbakırspor takımlarında oynadı.

Türk futbolunun Evliya Çelebi’si olarak bilinen sempatik futbolcunun vakti zamanında Anadolu'da oynamadığı takım kalmadı. Türkiye liglerinde 194 maçta attığı toplam 71 ile herkesin beğenisini kazanmıştır. Ruud Gullit gibi ördüğü saçları, bozuk Türkçesi ve sempatik hareketleriyle Türk futbolseverlerin sevgisini kazanmıştır. Mali milli takımının formasını da uzun süre giymiş bir oyuncudur.

1994-95 sezonunda sadece 21 maçta giydiği Adana Demirspor forması ile 9 gol kaydeden Coulibaly, bir röportajında Demirspor ve Türkiye macerasını “Afrika Kupası için Tunus'ta maç yapıyorduk. Beni bir Türk menajer görmüş ve beğenmiş. Tuttu kolumdan beni Adana Demirspor'a getirdi. O sezon Adana Demirspor küme düştü”  şeklinde anlatıyor.

Yıllarca Coulibaly’nin adını duymadık, geçtiğimiz yıl gazetelerde, Batı Afrika ülkesi olan Mali'de, askerler 22 Mart 2012’de darbe yaptı. Cunta ile iktidara gelen Toure'ye bağlı birliklerden de karşı darbe hamlesi geldi. Mali-Türk İş Adamları Derneği’nden Nihat Uzman, Engin Şenol, Ahmet Rasim Durak ve Uygur Acuner, Toure ile görüşmek için sıcak saatlerin yaşandğı ülkeye gitmişti. Takvim gazetesinin haberine göre işadamları, televizyon binasını ele geçirmek için karşı darbecilerin başlattığı çatışmanın tam ortasında kaldı ve devreye tanıdık bir isim olan Fernand Coulibaly girdi. Uzun bir dönem futbol oynadığı Türkiye'nin, ülkesindeki gönüllü elçiliğini yapan Coulibaly, 4 işadamını aracına alarak bölgeden uzaklaştırdı. Havaalanının askerlerce kapatıldığını öğrenen Coulibaly, işadamlarını arka sokaklardan otele ulaştırmayı başarırken, Nihat Uzman'dan, "Ona can borcumuz var" açıklaması geldi.

Hayatın da kazandığı herşeyi Türkiye'ye borçlu olduğunu söyleyen Coulibaly, ilk geldiğim de amacım üç büyüklerden birinde oynamaktı ama olmadı demiştir. Coulibaly 2000 yılında Vanspor’da iken müslüman olmuş ve Türk vatandaşlığına geçmiştir. Müslüman olduktan sonra Muhammed adını almış, soyisim olarak da Gaziantep eski başkanı Celal Doğan'ın soyadı Doğan'ı almıştır. Ekim 2005 yılında, Coulibaly, yaptığı yatırımların soruşturmasının ardından Banque l'Habitat'ı (Habibat Bankası) dolandırdığı gerekçesiyle tutuklanıp Mali Bamako Merkez Hapishanesi'ne gönderilmiştir.

Yazının başında da dediğim gibi, Bir Demirspor efsanesi ya da unutulmaz bir futbolcumuz değildi. Ancak renkli kişiliği, televole kültürünün bir parçası ve eğlenceli halleri ile bir dönemin en önemli futbolcularından biriydi.

Yorumlar

Sevgili Blok. Aslında onun ayağında şalvar, başında kasketi ile bir resmi vardı. O resim altındaki yazıda da benim işim kebap yemek, rakı içmek, gol atmak yazıyordu. Mavra adamdı.

Yeni yorum ekle

İlgili Kulüp: 
Adana Demirspor