Demirspor Efsaneleri; Raşit Karasu

Lakabı “usta” idi. Adana Demirspor’un 70’li yıllarının “Usta Raşit”i. Günümüzde 10 numara ya da forvet arkası olarak isimlendirilen, ancak Usta Raşit’in oynadığı yıllarda bu türden bir görev tarifi bulunmayan yılların, unutulmaz “10 numaralı” futbolcusu.

1973 yılında Vefaspor’dan Adana Demirspor’a 1 milyon TL’ye transfer olduğunda o zamanların gazetelerinin “futbolun ilk milyoneri” diyerek günlerce manşet attıkları bir futbolcuydu. Birçok Süper Lig takımının talip olduğu Raşit Karasu’yu o yıl 1 milyon TL gibi inanılmaz bir  rakama Adana Demirspor kapmıştı.

Adana Demirspor’un “Usta” lakaplı ortasaha oyuncusu Raşit Karasu, Demirspor’un unutulmaz yılları olan 1973 yılında kulübe transfer oldu. 1950, İstanbul doğumlu olan ve Fenerbahçe’nin alt yapısında yetişen Usta Raşit, bu forma altında 1968 yılında Süper Lig şampiyonluğunu ve Türkiye Kupası’nı kazandı. 4 sezon da Vefa forması giydikten sonra, 1973-74 sezonunda Adana Demirspor’a gelen Usta Raşit, 1975 yılında bir yıllığına tekrar Fenerbahçe’ye döndü. Şampiyonlar Ligi elemelerine görev yapan Raşit Karasu, bu yıl Fenerbahçe forması altında TSYD Kupasını kazandı.

1976 yılından 1979 yılına kadar tekrar Demirspor forması giyen Raşit, 1981 yılında Mersin İY forması ile futbol hayatını noktaladı. Toplamda 4 kez mili olan Raşit Karasu, Adana Demirspor forması ile 156’sı ilk 11’de olmak üzere toplam 158 maça çıktı ve 18 gol kaydına muvaffak oldu. Kendi döneminin en iyi orta saha oyuncularından ve play-makerlarından biri olarak kabul edilen Raşit Karasu, ufak ve çelimsiz yapısı ile rakip defanslar tarafından kontrol edilmesi zor bir oyuncu idi.

Geçtiğimiz yıllarda gazetelerin ve Demirspor’un davetlisi olarak Adana’ya gelen Raşit Karasu, takımı ve kulüp binasını ziyaret ederek geçmiş günleri andı. Mavi-lacivertli takımı kamp yaptığı otelde ziyaret eden Usta Raşit, Adana Demirspor’lu oyuncuların dışarıdaki dostluk ve arkadaşlığı gördüğünde, bu formayı kendinin giydiği yıllara tekrar döndüğünü ifade etti.

Adana Demirspor'un birçok kulübün sahip olamadığı mükemmel tesislere sahip olduğunu söyleyen Usta Raşit; “Tesisleri gezdiğimde çok şaşırdım. Her şey harika. Bir an yıllar öncesi aklıma geldi. Büyük güçlükler altında antrenmanlara çıktığımızı hiç unutamam. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen, yine de hep mutluyduk. Bırakın maçı, antrenmanlara giderken dahi çok büyük heyecan duyardık Hep mavi-lacivert sevdası vardı içimizde.” diyerek Demirspor forması altındaki efsane yıllara tekrar döndü.

Bir gazetecinin o yıllara ait bir anısını sorduğunda, Karasu; Adana Demirspor'da Fatih Terim ile ilgili anılarından birini de şu sözlerle aktardı; “Kaleci Erdem ile Terim, idmana gelirlerken afilli yürürlerdi. Takım kendilerini “İyi Kötü Çirkin” filminin müziğiyle karşılardı.” dedi.  

Raşit Karasu, futbolu bıraktıktan sonra profesyonel liglerde çok sayıda takımı çalıştırdı. Ancak daha sonra futbolu bıkarak, ailesi ile birlikte Marmaris’e yerleşti ve ticaretle uğraşmaya başladı. Ancak yine de futboldan kopamayan Raşit, yaklaşık 5 yıldır Marmaris’teki çeşitli amatör takımları çalıştırarak, futbol hayatına devam ediyor.

Yorumlar

50 yaşını devirdim ,daha senin gibi ortasaha izlemedim BÜYÜK USTA RAŞİT,,allah uzun ömürler versin,ne mutlu seni izleme imkanı bulana ,ne mutlu DEMİRSPORLUYUM diyene ...
geçmiş olsun büyük usta baba raşit rabbim şifanı versin seni seyretmek ayrı bir zevkti seni seyretmiş olduğum için kendimi şanslı adlediyorum
Raşit Hocam benim 21 yıl önce futbola başladığımdaki ilk hocam,yeni öğrendim rahatsızlık geçirdiğini,Allah şifasını versin inşallah,en kısa zamanda tekrar sağlığına kavuşur büyük üstad.
hocam sizin gibi haco görmedim sizin öğrenciniz olduğum için cok mutluyum her zaman bize iyi şeyler ögrettiniz

Yeni yorum ekle

İlgili Kulüp: 
Adana Demirspor