"Demirspor'da yaşadıklarımı anlattım, kimse inanmadı"

Adana Demirspor taraftarları için unutulmaz yabancı oyunculardan biri olan Zijad Svrakic ile röportaj yaptık. Daha önce kendisi ile görüştüğümüz Adana Demirspor’un unutulmaz Yugoslav santraforu Zijad Svrakic (Ziya Yıldız), bizleri kırmayarak sorularımızı cevapladı.

Bilindiği gibi, Ziya Yıldız, 1960 Saray-Bosna doğumlu Yugoslav futbolcu. Adana Demirspor kulübüne 1987 yılında geldi. Demirspor forması altında ilk sezonunda oynadığı 36 maç ve attığı 20 gol ile dikkatleri üzerine çeken Ziya, bir yıl sonra 1988-89 sezonunda Mavi-Lacivertli forma ile 38 maça çıkarak 16 gol kaydetti. Ziya Yıldız; teknik direktör Rıza Muzurovic’in isteğiyle 1987 yılında Türkiye’ye gelmesinin ardından Demirspor forması ile iki sezon içinde 36 gol atmış ve bu performansı ile Galatasaray’a transfer olmuştu. Ziya Yıldız, Adana’daki ve Demirspor’daki yıllarına dair sorularımızı HaberADS’ye özel cevapladı.
 
Futbol hayatınıza nerede ve nasıl başladınız?

Benim futbol hayatım FK Sarajevo da başladı. O zaman on yaşında bir çocuğum ve futbol seçmelerine katıldım. Sadece on çocuk geçti ve ben on çocuktan biri oldum. Türkiye’den sonra tekrar ülkeme döndüğümde de alt yapısında yetiştiğim FK Sarajevo takımında top oynadım. Alt yapısından A takımına kadar her kademesinden futbol oynadım. Hoş ve keyifli bir futbol hayatım oldu. En son 1984-85 sezonunda FK Sarajevo kulübünü ikinci kez Yugoslavya şampiyonu yapmıştık. 

Türkiye ve Adana Demirspor’a gelişinizi anlatır mısınız?

Adana’da büyük hoca Muzuroviç ile geldim. O zaman Demirspor’un başkanı Muhammed Kaymak’dı. Allahtan rahmet olsun. Onu çok iyi insan ve akıllı bir başkan olarak hatırlıyorum ve kalbimde taşıyorum. Herhalde o zamanların Demirspor takımı bu kadar güzel ve iyi futbolcuyu bir araya getirmemişti. Bana göre bunlar önemli konulardı. Başkan Muhammet Kaymak ve yönetim kurulundaki idareciler, hoca ve futbolcular konusunda çok akıllı seçimler yaptılar. Zaten Adana Demirspor’un çok çoşkulu bir taraftarı vardı ve herkes üzerine düşeni yaptı. Taraftar konusunda unutamadığım bir anım vardır. 1987 Haziran ayında, Adana havaalanında uçaktan indik, nerede ise bir stadyuma yakın taraftar grubu bizi havaalanında karşılamış ve kulüp binasına kadar refakat etmişlerdi.


Adana Demirspor’da nasıl bir futbolculuk dönemi yaşadınız? Başka bir ülkede ve Adana’da size değişik gelen neler oldu?

Adana Demirspor'da unutulmaz bir futbolculuk dönemi yaşadım. Gerek idarecilerden ve gerekse de taraftarlardan o kadar sıcak bir ilgi gördüm ki, asla unutamam. Mahalledeki bakkaldan, kulüp çalışanlarına kadar herkes bana yardımcı oldu, Adana’da kendimi hiç yabancı hissetmedim. Bu türden şeyler benim Adana halkına çok ısınmama neden oldu. Çünkü genç yaşlarda bir futbolcu geldiği yerde bu türden destekler görmesi sayesinde daha kolay yaşar, daha güzel oynar. Takım içindeki futbolcu kardeşlerimden de çok destek aldım. Tekin’den (İncebaldır), Gürcan’dan (Aday) ve İbo’dan (İbrahim Uzunca). Bu yakınlığı Adana’dan sonra hiçbir ülkede bulamadım, ne Malta’da, ne Kuveyt’de ne de Umman’da.  
 
Adana Demirspor’da hangi futbolcularla birlikte oldunuz, nasıl bir takımdınız, biraz bahsedebilir misiniz?

Benim oynadığım yıllarda Adana Demirspor takımı çok iyi bir takım kurmuştu. Takımda 4-5 tane ekstra oyuncu vardı. Tekin, Gürcan, Küçük Ümit, Büyük Metin ve İbrahim Uzunca. Aslında diğer oyuncularda da çok iyiydiler. Her sahada elinden geleni yapıyordu. Bir arkadaştan öte, kardeş gibiydik. Hiç kimse kendini düşünmüyor, takım halinde futbol oynamaya çalışıyorduk. Herkes yüreğiyle oynuyordu ve başarımızın da sırrı buydu.
 
Adana Demirspor’da en unutulmaz maçınız hangisi idi?

Bana göre Beşiktaş maçıydı. Beşiktaş’ın en iyi olduğu zamanda Adana’da kendi seyircimiz önünde 2-0 yendik. Skordan daha önemlisi müthiş bir futbol oynamıştık.

Adana Demirspor’dan sonra Türkiye’deki futbolculuk maceranızı anlatır mısınız?

Adana Demirspor’dan sonra Galatasaray’a gittim. Sonra da Ankaragücü ve Karşıyaka’ya.

Adana Demirspor taraftarları ile aranızda sıcak bir yakınlık olduğunu biliyoruz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Bu soru benim için çok enteresan. Benim futbol hayatım, bir futbolcuya göre hayli uzun sürdü. Birçok ülkede ve birçok takımda oynadım. Gittiğim her yerde taraftar beni sevdi. Ama gittiğim hiçbir yerde Adana halkının ve Demirspor taraftarının sıcaklığını bulamadım. Onların bana olan sevgisi ve takdiri, benim için inanılmazdı. Uzun yıllar Adana’da yaşadıklarımı anlattım, kimse inanmadı. Ben de her zaman onlardan bahsettim. Zaten benim de mütevazi bir kişiliğim var, Demirspor taraftarı ile hep yakın oldum. Hala Demirspor’lu Uğur Amca ile görüşürüz.  

Hala Türkiye liglerini takip ediyor musunuz? Türk futbolu ve Adana Demirspor hakkında neler söylemek istersiniz?

Tabi ki, takip ediyorum. Şimdilerde Türk futbolunda çok fazla yabancı oyuncu var. Sahalar, tesisler, stadlar falan, benim futbolculuk dönemimden çok ötesinde ve dünya standartlarında. Üstelikte uzun zamandır Türkiye’de futbol için çok fazla para harcanabiliyor. Örneğin ben Türkiye’ye ve Adana Demirspor’a 20.000 dolara gelmiştim. Bu rakam da gösteriyor ki, Türkiye’de futbolcu transferi konusunda çok şey değişmiş. Adana Demirspor hakkında da şunu belirtmeliyim; Demirspor artık Süper Ligde yer almalı. Çünkü bu kent ve bu büyük taraftar bu başarıyı hak ediyor.
 
Türkiye’de, Adana Demirspor’da teknik direktörlük yapmak ister misiniz?

Tabi ki! Bu benim en büyük rüyam ve inşallah bir gün rüyam gerçekleşecek. 

Ziya Yıldız'ın Adana Demirspor forması ile Fenerbahçe'ye attığı gol;

NOT: Sayın Ziya Yıldız ile yaptığımız röportaj Türkçe gerçekleştirilmiştir. Kendisi de sorularımıza yıllardır muhafaza ettiği Türkçe ile yanıt verdiğinden cümle düşüklükleri ve anlam bozuklukları tekrar kendisi ile görüşülerek tarafımızdan redakte edilerek hazırlanmıştır.

Yorumlar

ne ziyaydın be sen büyük topçuydun çok maçını canlı seyrettim
Teşekkürler HaberAds... İyiki Varsınız...
zıyanın unutamadığı 2 gol attıgı ve 2-0 kazandıgımız besıktas maçı benım ılk gıttığım maç.............
futbolcunun kralıydı senin maçlarını şener veremcan özellikle mehmet eren e izletmek lazım.
bu 2-0 lık maç istanbuldaki maç.birde yine adana da fener bahçeyi 2-1 yenmiştik ve ikinci golü yine kaleciyide çalımlayıp golü atmıştı.keşke o golü de gösterseydiniz.hemde o maçta 0-1 geriden, gelip 2-1 yapmıştık ve yazın sıcağıydı ve gündüz oynamıştık.
HABER ADS 1987 YILI EYLÜL AYINDA ADANADA FENERİ 2-1 YENDİĞİMİZ MAÇIDA KATSANIZ O ZAMAN İLK YARI 1-0 MAĞLUP İDİK 2 .YARI BAMBAŞKA BİR DEMİRSPOR VARDI ONLARIN GOLÜNÜ PESİÇ ATMIŞTI AMA ZİYA PESİÇİN ATTIĞI ÇALIM İLE BELİNİ KIRIP A.KERİM DURMAZ'A OTLARI YOLDURUP KALECİ CAN AĞLATIP GOLÜMÜZÜ ATMIŞTI DİĞER GOLÜDE BOMBACI ATMIŞTI NEYDİ O GÜNLER.ALDIĞI PARA 20.000 DOLAR ŞU MENEJER BAYRAMDAN ZENCİYE NE KADAR VERİYORLAR.
Demirspor'umuza 1987'den beri gelen en iyi oyuncudur. Soyadından anlaşılacağı gibi gerçek bir yıldızdır, efsanedir, süper yetenektir. Demirsporumuza çok emeği geçmiştir, Allah razı olsun. Müthiş bir başkan, yönetim, teknik ekip ve futbolcu topluluğuna sahiptik. Bir daha görür müyüz böyle bir yıldız?? Çok yaşa Ziya..
demirsporumuza gelen en iyi yabancı futbolcu...,oynadığı 2 sezonda 3 büyükleri çok ağlatmıştı
o sezonlarda rahmetli başkan muhammet kaymak soyunma odasına maçtan önce para dolu çantayla galibiyet primini getirirdi,çıkıp yenin priminiz hazır derdi,o yıllarda demirspor muhteşemdi geleni gideni yenerdik ,adanadan kimse puan alamazdı ...1-fatih yılmaz 2-sarı rauf 3-cengizhan köksal 4-b.ümit özkalp (kaptan ) 5-orhan ozan 6-bombacı ibo 7-küçük dev tekin 8-gürcan baba 9-.ümit 10-b.metin yıldız 11-ziya yıldız ...işte o zamanlar ligin ve 3 büyüklerin başbelası demirsporumuzun kadrosu..geçmiş zaman olurki hayali cihan değer be babam ..
oha takım fotosunda sol alt juninho ??
ben her zaman rahmetli muhammed kaymak'tan sonra baskan gormedim dedigimde bazIlarI bana kIzar, ilk agIzdan duyoyorsunuz iste... malesef simdiki genc kardeslerimiz o gunleri yasamadIgI icin sanIrIm cok sanssIzlar.simdilerde hic hak etmeyenlere verilen degerlere, oneme ve paraya yazIk oluyor gercekten
Muhammet kaymaktan bende çok bahsederdim,şu anki taraftar grubu böyle bir başkan görse yemin ediyorum heykelini dikerdi
aynen katılıyorum ziya bu takıma gelmiş en iyi yabancı ve iyi golcüdür çok süratlü ve teknik gol vuruşları çok başarılı bir futbolcuydu demirspor süper ligi yanılmıyorsam ya 6 ya 7 inci bitirdi bir sonraki sezon yine aynı yani hakikaten o dönemi yaşamış bir taraftar olarak şanslı olduğumuzu düşünüyorum şimdi yaşadıklarımızı görünce üzülmemek elde değil nasıl bu insanları eline kaldı demirspor yönetici olmak bile büyük olaydı demirspromuza şimdi adamlar kimse yoktu kamuoyu baskısı olmuşta öyle gelmiş adamdaki rahatlığa bak ya bu şehri yöneten milletvekilleri ve bakan ve bu şehirden zengin olmuş ve halada devam edenlerin utanması lazım yani koskaca yılların demirsporu başkanını baskıyla getirmiş oluyor allah rahmet eylesin muhatmet kaymağada bu vesile ile analım hacı döner öyle adem altılganda bunlara nazaran demirsporluluğu tartışılmaz şimdi nelere kaldı koca klüb ve bu kadarda şartlar adına eskiden iddaa payı yok fedarsyon yardımı yok hiç birşey yoktu yayın geliri bile yoktu yanlış hatırlamıyorsam varsa bile çok cüzi demekki şimdiki yöneticiler olsa o şartlarda kulübü yüzyılyıl bırakmazlardı tapusunu çıkarırlardı yani allah sonunu hayır etsin bu zihniyetlerle nereye kadar
babamin avukat arkadasini ziyarete gitmistik babam övüne övüne oglununda hasta demirsporlu oldugunu anlatirken kapi calindi rahmetli muhammet baskan iceriye girmisti tabiki avukat amca benim ve babamin hasta demirsporlu oldugunu söyleyince elimden tutup asagiya arabasina indirmisti rahmetli baskan beni mercedesi vardi bagaji acip dev demirsporu bayragi hediye etmisti bana ve ben o bayragi hala sakliyorum nur icinde yat büyük baskan
Ah ah nerede rahmretli kaymak gibi baskanlar

Yeni yorum ekle

İlgili Kulüp: 
Adana Demirspor